fitboxy.pl

Rosół: Ile kalorii ma ulubiona zupa Polaków? Sprawdź fakty

Rosół: Ile kalorii ma ulubiona zupa Polaków? Sprawdź fakty
Autor Mirosław Szewczyk
Mirosław Szewczyk

6 listopada 2024

Rosół – tradycyjna polska zupa, której kaloryczność waha się w zależności od rodzaju użytego mięsa i dodatków. Podstawowa wersja drobiowa dostarcza około 36 kcal na 100g, natomiast wołowa jest bardziej kaloryczna i zawiera około 98 kcal na 100g. Typowa domowa porcja (500 ml) to zazwyczaj między 150 a 200 kalorii. Mimo różnic w kaloryczności, rosół pozostaje niskokaloryczną opcją w codziennej diecie.

Najważniejsze informacje:
  • Rosół drobiowy jest mniej kaloryczny (60-80 kcal/250 ml)
  • Wartość odżywcza zależy głównie od rodzaju użytego mięsa
  • Standardowa porcja zawiera 6-8g białka
  • Zawartość tłuszczu to zwykle 2-3g na porcję
  • Dodatki (makaron, ryż) znacząco zwiększają kaloryczność
  • To zdrowa opcja w diecie przy odpowiednim przygotowaniu

Kaloryczność rosołu: Podstawowe informacje

Ile kalorii w zupie rosołowej to jedno z najczęstszych pytań miłośników tej tradycyjnej potrawy. Kaloryczność rosołu zależy głównie od rodzaju użytego mięsa i dodatków.

W 100 ml klasycznego rosołu znajdziemy średnio 30-40 kcal. Standardowa porcja 250 ml dostarcza około 60-80 kcal. Wartość energetyczna bulionu może się jednak znacząco różnić w zależności od składników.

Rodzaj rosołu Kaloryczność (100g) Kaloryczność (250ml)
Drobiowy 36 kcal 60-80 kcal
Wołowy 98 kcal 180-200 kcal
Domowy 40-50 kcal 150-200 kcal

Rosół drobiowy: Wartość kaloryczna i składniki odżywcze

Ile kcal ma rosół drobiowy? W 100g tego bulionu znajdziemy około 36 kcal. To najlżejsza wersja tej zupy.

Porcja rosołu drobiowego zawiera około 6-8g białka. Znajdziemy w nim 2-3g tłuszczu. Węglowodany stanowią zaledwie 3-5g na porcję.

  • Niska kaloryczność
  • Wysoka zawartość białka
  • Bogactwo składników mineralnych
  • Łatwostrawność
  • Właściwości rozgrzewające

Czytaj więcej: Ile kcal ma pomidor? Poznaj wartość kaloryczną różnych odmian

Rosół wołowy: Ile kalorii zawiera?

Kalorie w rosole wołowym są wyższe niż w drobiowym. W 100g znajduje się około 98 kcal.

To prawie trzykrotnie więcej niż w wersji drobiowej. Różnica wynika głównie z wyższej zawartości tłuszczu.

Wartość odżywcza rosołu wołowego obejmuje więcej żelaza i cynku. Zawiera też więcej białka - około 10g na porcję. Tłuszczu jest około 5-6g na 250ml.

Domowy rosół: Kontrola kalorii w kuchni

Zdjęcie Rosół: Ile kalorii ma ulubiona zupa Polaków? Sprawdź fakty

Ile waży porcja rosołu domowego? Standardowo to 500 ml, co dostarcza 150-200 kcal.

Na kaloryczność rosołu wpływa rodzaj użytego mięsa. Istotne są też dodatki. Sposób przygotowania również ma znaczenie.

Jak przygotować niskokaloryczny rosół: - Wybieraj chude mięso drobiowe - Zbieraj tłuszcz z powierzchni - Dodawaj dużo warzyw - Ogranicz ilość soli - Unikaj dodatkowych tłuszczów

Jak dodatki wpływają na kaloryczność rosołu?

Makaron znacząco zwiększa kaloryczność potrawy. Jedna porcja makaronu (50g) dodaje około 180 kcal do zupy.

Warzywa w rosole to niewielki dodatek kaloryczny. Marchewka, pietruszka i seler dodają łącznie około 25-30 kcal na porcję.

Dodatek (50g) Dodatkowe kalorie
Makaron 180 kcal
Warzywa 30 kcal
Ryż 160 kcal

Rosół w diecie: Korzyści i zastosowanie

Wartość energetyczna bulionu to nie wszystko. Rosół dostarcza cennych składników odżywczych. Zawiera minerały i witaminy. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka.

W diecie rosół sprawdza się jako lekki posiłek. Może być elementem diety redukcyjnej. Świetnie sprawdza się też w okresie rekonwalescencji.

  • Wspiera układ odpornościowy
  • Dostarcza łatwostrawnego białka
  • Wspomaga trawienie
  • Nawadnia organizm
  • Rozgrzewa w chłodne dni
  • Łagodzi objawy przeziębienia

Jak kontrolować kaloryczność rosołu?

Wybór składników jest kluczowy. Chude mięso drobiowe obniża kaloryczność. Duża ilość warzyw zwiększa objętość bez dodawania kalorii.

Sposób przygotowania ma znaczenie. Zbieranie tłuszczu z powierzchni zmniejsza kaloryczność. Gotowanie na wolnym ogniu pozwala wydobyć więcej smaku przy mniejszej ilości tłuszczu.

Serwuj rosół w odpowiednich porcjach. Unikaj nadmiaru dodatków skrobiowych.

Co warto wiedzieć o kaloryczności rosołu?

Ile kalorii ma rosół zależy głównie od wybranego rodzaju mięsa i dodatków. Rosół drobiowy, zawierający około 36 kcal na 100g, jest najlżejszą opcją. Wersja wołowa jest bardziej kaloryczna - dostarcza około 98 kcal na 100g.

Typowa domowa porcja rosołu (500 ml) zawiera między 150 a 200 kcal, ale dodatki mogą znacząco zmienić tę wartość. Makaron zwiększa kaloryczność o około 180 kcal, podczas gdy warzywa dodają jedynie 25-30 kcal na porcję.

Wartość odżywcza rosołu wykracza poza same kalorie. Ta tradycyjna zupa dostarcza cennego białka (6-10g na porcję), minerałów i witamin. Przy odpowiednim przygotowaniu - wybierając chude mięso i ograniczając dodatki - rosół może być elementem zdrowej, zbilansowanej diety.

Źródło:

[1]

https://wytworniasylwetki.pl/blog/ile-kalorii-ma-rosol-wartosci-odzywcze-waga-i-wlasciwosci-zdrowotne/

[2]

https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/rosol-kalorie-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-zdrowotne-aa-m6Rd-piEX-XKCj.html

[3]

https://www.afterfit-catering.pl/blog/rosol-kcal/

[4]

https://zywienie.abczdrowie.pl/kalorie-w-rosole-rosol-na-diecie-obnizenie-kalorycznosci

tagTagi
shareUdostępnij artykuł
Autor Mirosław Szewczyk
Mirosław Szewczyk

Od lat fascynuje mnie fitness i zdrowe odżywianie. Na blogu dzielę się sprawdzonymi poradami treningowymi i dietetycznymi. Opisuję przydatne ćwiczenia, publikuję jadłospisy i motywuję do aktywności fizycznej. Moim celem jest dostarczenie Czytelnikom rzetelnej wiedzy w zakresie zdrowego stylu życia.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze(0)

email
email

Polecane artykuły