ZADZWOŃ DO NAS PON-PT: 8-17
504 977 866 504 222 799 504 977 988

Mikrobiota - jako centrum odporności człowieka

Matka natura wyposażyła każdego człowieka na Ziemi w fascynujący i zadziwiający układ immunologiczny, który odgrywa kluczową rolę w życiu każdego z nas. To właśnie jego zadaniem jest chronić organizm przed wieloma niebezpieczeństwami, które czyhają na człowieka na każdym kroku.
Wirusy, bakterie, pasożyty czy też toksyny były i nadal są nieodłączną częścią codziennej egzystencji człowieka, a kontakt z nimi jest nieunikniony. Aby organizm mógł z nimi walczyć 
w odpowiedni i skuteczny sposób potrzebny jest do tej „wojny” efektywnie działający układ odpornościowy. Mało kto zdaje sobie sprawę, że jego centrum znajduje się w przewodzie pokarmowym- w jelitach. To właśnie stąd, bo, aż  w około 80 % jak dowiedli naukowcy pochodzi odporność.
Miliony pożytecznych bakterii, które zasiedlają trzewia mają za zadanie współzawodniczyć
 z patogenami o wiele pożytecznych składników, a głównie tworząc im niekorzystne warunki dla chorobotwórczych drobnoustrojów. Na stan mikrobioty jelitowej, a w konsekwencji zdrowia człowieka wpływa wiele czynników. Najważniejszymi z nich jest odpowiednie: żywienie, nawodnienie, umiejętność radzenia sobie ze stresem, używki czy odpowiednia suplementacja.
Mikroflora przewodu pokarmowego w ciągu ostatnich dziesięcioleci stanowi kluczowy przedmiot badań naukowych zarówno: lekarzy, badaczy, a także przemysłu farmaceutycznego z uwagi na jej znaczący wpływ na zdrowie człowieka. Zajmują się oni przeglądem i analizowaniem flory zasiedlającej organizm ludzki jak i także powinowactwem ilościowym i jakościowym  do zaburzeń 
i chorób występujących w obecnych czasach. 
Na proces kształtowania się śluzówki jelita i jej właściwości immunologicznych duży wpływ ma odpowiedni rodzaj drobnoustrojów, rodzaj pożywienia oraz czas kolonizacji. Wpływ organizmów zasiedlających trzewia ma miejsce już podczas porodu, ponieważ pierwsze bakterie, z jakimi ma styczność noworodek pochodzą z mikrobiomu jego matki.
Mikroflora jelitowa a otyłość.
Otyłość i powiązane z nią schorzenia w ostatnich latach otrzymały wielkość pandemii. Badania epidemiologiczne, jednoznacznie potwierdzają korelację otyłości z chorobami metabolicznymi i nowotworami jelita grubego. Schorzeniom tym towarzyszy chroniczny stan zapalny, endotoksemia, a także insulinooporność – które są wywoływane przede wszystkim przez zaburzoną mikroflorę jelitową. Niezależnie od ogromnego postępu, jaki nadszedł z biegiem czasu w poznaniu mechanizmu i diagnostyki otyłości, należy mieć na uwadze, że bodźce genetyczne  i środowiskowe nie potwierdzają czynników etiologicznych wspomnianej choroby.
Otyłość i wynikające z jej konsekwencji choroby metaboliczne są zmorą dzisiejszych czasów. W samej Polsce około 70 % społeczeństwa jest otyła lub ma nadwagę. Alarmujące są również raporty, które opisują odsetek otyłych dzieci poniżej 15 roku życia. Według nich Polska znajduję się w czołówce krajów europejskich. Blisko 10 milionów Polaków spełnia wskaźniki zespołu metabolicznego, na którego składają się czynniki takie jak:
- otyłość brzuszna z godnie z obwodem talii (dla kobiet > 80 cm i dla mężczyzn > 94 cm),
- nadciśnienie tętnicze,
- dyslipidemia,
- zaburzenia glikemii. 
Osoby z nadwagą i otyłe, ze wskaźnikiem BMI 30-36, przeżywają średnio 2-4 lata mniej, natomiast te z otyłością olbrzymią, charakteryzującą się BMI powyżej 40,żyją średnio 8-10 lat mniej. Konsekwencją otyłości jest zwiększone wystąpienie wielu schorzeń przewodu pokarmowego takich jak: 
- choroba refleksowa przełyku,
- choroba dróg żółciowych i trzustki,
- uchyłkowatość jelita grubego,
- zaburzenia czynnościowe jelit.
Związek pomiędzy mikroflorą jelitową, a chorobami metabolicznymi, niejednokrotnie został potwierdzony w badaniach klinicznych i doświadczalnych. Kilka lat temu przeprowadzono bardzo interesujące badanie na myszach germfree, czyli takich, które są pozbawione jakichkolwiek pasożytów i mikroorganizmów. Przeszczepienie mikrobioty jelitowej tym myszom skutkowało zwiększeniem  wystąpienia otyłości i insulinooporności. Utwierdza to w przekonaniu jaką kluczową rolę pełni mikrobiota w procesach pozyskiwania energii z pożywienia. Kolejny eksperyment polegał na transplantacji mikroflory od otyłych myszy, myszom germfree, czego skutkiem był znacznie większy przyrost masy ciała niż po przeszczepie od szczupłych gryzoni. Wykazano także znaczącą różnicą
 w populacji mikroorganizmów butujących w jelitach otyłych i szczupłych muszy. Te pierwsze charakteryzują się zwiększoną ilością posiadania mikroorganizmów Firmicutes, i zmniejszoną ilością Bacteroidetes.
Mechanizm oddziaływania mikroflory jelitowej na przemiany metaboliczne w organizmie odgrywa istotną rolę. Koordynuje ona trawienie, zapewnia odpowiednie wchłanianie składników odżywczych, wpływ na wykorzystanie mięśniowej  i wątrobowej energii, a także rozrost tkanki tłuszczowej. Opierając się na przeprowadzonych eksperymentach i ich wynikach, można domniemać, że zrównoważona mikrobiota jelitowa, sprzyja prawidłowemu metabolizmowi, zaś ta patogenna zakłóca przemianę materii prowadząc do otyłości  i związanych z nią chorób metabolicznych. 
W przewodzie pokarmowym u osób otyłych i z nadwagą przeważają bakterie Gram dodatnie z rodziny - Mollicutes. Mollicutes, cechują się one doskonałą efektywnością w zdobywaniu energii z pożywienia, która pozyskana w nadmiarze odkładana jest w postaci tkanki tłuszczowej. Dodatkowo wspomniane bakterie mają zdolność rozprzestrzeniania się przez osłabioną barierę jelitową do krwiobiegu, tworząc chroniczny stan zapalny w organizmie. W upowszechnionych badaniach dowiedziono nawet, występowanie Mollicutes w narządach i tkankach. 

Jak zadbać o mikrobiotę poprzez odpowiednie żywienie?
Najważniejszą kwestią jest spożywanie pokarmów jak najmniej przetworzonych 
i pochodzących z pewnych źródeł. Powinniśmy spożywać w przeciągu tygodnia co najmniej 30 odmiennych produktów żywnościowych, ponieważ mikroby uwielbiają różnorodność. Dzięki tej prostej zasadzie w naszych jelitach są warunki do rozwoju „pożytecznych bakterii” i wspierania układu odpornościowego. Dobrym rozwiązaniem na urozmaicenie diety w cenne składniki odżywcze jest dieta pudełkowa. Jeśli nie masz czasu i pomysłu jak komponować posiłki by odżywić swoje jelita, catering dietetyczny od www.fitboxy.pl Ci pomoże. Dieta jest tak skomponowana by dostarczyła (w zależności od wybranego przez Ciebie wariantu) wszystkich produktów z 5 głównych grup żywnościowych.:
-zbóż,
- warzyw i owoców,
- mleka i produktów mlecznych,
- mięsa, ryb, jaj i ich przetworów, 
- tłuszczów. 
Nasi specjaliści, którzy są dostępni pod telefonem od poniedziałku do piątku w godzinach 8-17, pomogą Ci również dobrać odpowiednią kaloryczność do Twojej płci, wzrostu, masy ciała, wieku oraz aktywności fizycznej.