ZADZWOŃ DO NAS PON-PT: 8-17
504 977 988 504 977 866

Bezpieczeństwo produkcji i pakowania podczas pandemii COVID-19

Dieta pudełkowa to niewątpliwie jedno z nowszych, lepszych, zdrowszych i bezpieczniejszych rozwiązań w dzisiejszych czasach. Wraz z programem odmrażania gospodarki nasza firma również wznawia swoją działalność. Niemniej jednak w trosce o naszych klientów przygotowaliśmy wdrożyliśmy w proces przygotowywania posiłków wiele udogodnień, które sprawiają, że teraz nasze dostawy są jeszcze bardziej bezpieczne. Dbamy bowiem w szczególności o zdrowie naszych klientów, gdyż jest to dla nas największy priorytet. 



Co się zmieniło? 

Jak już wspomniano w naszej firmy zaszły naprawdę duże zmiany, które można odczuć na każdym kroku. Zmieniły się w dużej mierze warunki pracy naszych pracowników, a tym samym sposób przygotowywania posiłków i ich pakowania. Wszystko to ma na celu przygotowanie możliwie najsmaczniejszych i najzdrowszych potraw specjalnie dla Was. Warto jednak podkreślić, iż nie byłoby to możliwe bez kluczowych zmian w procesie produkcji. 

Warunki pracy

Od momentu wznowienia naszej działalności wprowadziliśmy konieczność mierzenia temperatury każdemu z naszych pracowników, Od teraz do odwołania jest to warunek konieczny do wejścia na teren naszego zakładu. Stawiamy bowiem na bezpieczeństwo, a ono polega na pracy z żywnością zdrowych osób. Dlaczego akurat pomiar temperatury? Gdyż jest to najprostszy, najczęstszy oraz jeden z pierwszych objawów, jakie może dawać choroba COVID-19, z któej pandemią teraz się zmagamy. Oczywiście pomiar temperatury nie daje 100% pewności, że dana osoba jest zdrowa. Niemniej jednak czynność ta pozwala na wykluczenie osób podejrzanych o obecność choroby.

Z tego względu zdecydowaliśmy się na wprowadzenie dodatkowych zmian w warunkach pracy. Przede wszystkim postanowiliśmy, że każdy nasz pracownik będzie wykonywał swoje zadania w specjalnych kombinezonach ochronnych oraz rękawiczkach. Takie zabezpieczenie, które jest szczelne zabezpiecza w bardzo dużym odsetku przed potencjalnym zakażeniem koronawirusem. Jest to szczególnie ważne, aby zarówno nasi pracownicy, jak i żywność - a poprzez nią nasi klienci - byli w pełni chronieni przed potencjalnym zachorowaniem. 


Proces przygotowania i pakowania jedzenia

Oczywiście wprowadziliśmy również dodatkowe wytyczne dotyczące przygotowywania oraz pakowania sprzedawanych przez nas produktów żywnościowych. Z tego powodu naczynia, którymi się posługujemy są przez nas kompleksowo dezynfekowane aż trzy razy dziennie. Zapewnia to możliwość przyrządzania posiłków w pełni czystych i sterylnych garnkach. Ponadto w ten sam sposób dezynfekcji podlegają wszystkie używane przez naszych pracowników narzędzia. Sprawia to, że każdorazowo nasze posiłki pakowane są do lunch boxów w sposób niezwykle sterylny. Warto napomknąć, iż same lunch boxy również są jednokrotnego użytku i otrzymujemy je świeżo wyprodukowane prosto z zewnętrznej fabryki. 


Całokształt procesu

Jak można łatwo zauważyć cały proces przygotowywania i pakowania posiłków został przez nas maksymalnie zabezpieczony. Dzięki temu korzystając z naszych usług mają Państwo pewność, iż dostarczane przez nas posiłki są w niemal 100% wolne od niebezpiecznego wirusa SARS-CoV-2. Warto podkreślić, iż zachowanie tak daleko idących zmian w systemie pracy wymaga od wszystkich - zarówno od kierownictwa, jak i pracowników - wielkiego zaangażowania. Czego jednak nie robi się dla zdrowia? Pragniemy zaznaczyć również, iż otrzymane w ten sposób dania są w chwili obecnej prawdopodobnie najbezpieczniejsze w porównaniu do innych produktów sklepowych. Dzieje się tak, gdyż pracownicy sklepów zazwyczaj nie mają aż takiej kontroli nad zdrowiem swoich klientów i pracowników, a także nie zapewniają im wszystkim odpowiednich kombinezonów ochronnych, co oczywiście jest w pełni zrozumiałe. 


Dlaczego warto wybrać dietę pudełkową? 

Na jej temat można było słyszeć dużo dobrych informacji na długo przed wybuchem pandemii. Teraz jednak jest oczywiste, że temat nowoczesnego stylu odżywiania niejako spadł na dalszy plan. Warto jednak podkreślić, iż przygotowane w ten sposób posiłki w obliczu pandemii są najlepszym rozwiązaniem. Dlaczego? Wynika to z faktu, iż każdego dnia otrzymujecie świeże i pachnące, a przede wszystkim zdrowe dania. Niestety, w przypadkach domowych sposobów na przyrządzanie posiłków może okazać się nie takie łatwe utrzymanie tak zdrowej diety. Wynika to z faktu, że większość osób stara się ograniczać wyjścia do sklepów, a co za tym idzie mają one zdecydowanie mniejszy dostęp do świeżych produktów. U nas - mamy ich pod dostatkiem, a dzięki wprowadzonym przez nas zmianom gwarantujemy, że są w 100% zdrowe i bezpieczne dla każdego. 


Czy jedzenie może być nośnikiem koronawirusa? 

 Warto również zastanowić się nad tematem, czy jedzenie, które spożywamy może zawierać w sobie koronawirusa, którym możemy się zarazić. Niestety, odpowiedź na to pytanie nie jest ani jednoznaczna, ani oczywista. Wynika to z faktu, że wirus SARS-CoV-2 od momentu, kiedy pojawił się na świecie nie został jeszcze dokładnie zbadany. To po pierwsze, po drugie nie sposób odpowiedzieć na to pytanie w odniesieniu do wszystkich możliwych wariantów wirusa. Nie jest bowiem tajemnicą, iż od czasu pierwszego zachorowania koronawirus zdążył już kilka razy zmutować i teraz jest to już trochę inny wirus w porównaniu do tego, który był na samym początku. 


Co mówią światowe instytucje? 

Warto przypatrzeć się więc poglądom i teoriom, jakie prezentują światowe instytucje zdrowia takie jak np. WHO, czyli Światowa Organizacja Zdrowia, EFSA - Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, czy CDC - Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom. Wszystkie trzy instytucje są zgodne co do tego, że nie ma dowodów naukowych na to, aby wirus szerzył się poprzez spożycie pokarmu. Powołują się one na dane chociażby z poprzednich epidemii SARS-CoV czy MERS-CoV, podczas których nie było przypadków przenoszenia się wirusa drogą pokarmową. 


Gotowanie a koronawirus

Odrębną, lecz również bardzo istotną kwestią związaną z wirusem SARS-CoV-2 jest obróbka termiczna jedzenia. Badania dowiodły, że wirus ten nie jest w stanie przetrwać 30 min w temperaturze 60oC. Jest to bardzo ważna informacja, gdyż potwierdza regułę, która przyświeca nie tylko osobom pragnącym zadbać o linię, lecz wszystkim zdrowo odżywiającym się - że najlepszym rozwiązaniem są posiłki gotowane.


W jaki sposób przenosi się więc koronawirus? 

Zakażenie następuje poprzez drogę kropelkową. Niebezpieczne może okazać się każde kichnięcie, kaszlnięcie, czy dotknięcie przedmiotu, na który ostatnio kasłała chora osoba. Z tego powodu niezwykle ważne jest codzienne bardzo częste mycie rąk i nie dotykanie nimi okolic twarzy (przynajmniej przed uprzednim ich umyciem). W tym miejscu należy podkreślić, iż w miejscach, gdzie nie mamy dostępu do wody i mydła - takich jak np. biura, czy inne miejsca pracy, gdzie zwyczajnie nie możemy pozwolić sobie na ciągłe wychodzenie do toalety, dobrym rozwiązaniem są środki ze stężonym etanolem przeznaczone do odkażania rąk. Taka dezynfekcja pozwala na zabicie wszelkich drobnoustrojów na powierzchni naszej skóry. Bardzo istotne jest również noszenie maseczek zakrywających usta i nos. Co prawda nie ma bezpośrednich dowodów na to, że chronią one przed zachorowaniem osobę, która je nosi, jednak pozwalają na ograniczenie transmisji zakażenia. Dzieje się tak, gdyż poprzez maseczkę osoba zakażona koronawirusem ma zdecydowanie mniejsze możliwości zarażenia osoby zdrowej. W tym miejscu warto pamiętać o tym, że bardzo duży odsetek zakażeń może przechodzić bezobjawowo. Podczas takiej infekcji osoba chora de facto nie wie o tym, że jest chora, jednak może ona zarazić inne zdrowe osoby ze swojego otoczenia. 


Fitboxy pod kontrolą

W świetle powyższych danych trudno nie zgodzić się z faktem, że przygotowane w odpowiednich warunkach fitboxy są jednym z bezpieczniejszych i przede wszystkim zdrowszych sposobów na codzienne odżywianie się. Wprowadzone w naszej firmie regulacje dotyczące procesu produkcyjnego w znacznym stopniu eliminują możliwość dostania się wirusa na powierzchnię sprzedawanych przez nas produktów spożywczych. Zabiegi te mają na celu przede wszystkim ochronę naszych klientów, a także pracowników, którzy codziennie pracują przy produkcji. Jest to bardzo ważne, aby wszyscy byli zdrowi i czuli się bezpiecznie. Jednocześnie warto podkreślić, iż nie należy zmieniać swoich codziennych nawyków, czy też przyzwyczajeń. Z tego powodu zachęcamy naszych stałych klientów do dokonywania zamówień na www.fitboxy.pl


Jak długo jeszcze?

Niestety, odpowiedzi na to pytanie nie zna tak naprawdę nikt. Niemniej jednak jesteśmy przygotowani na jeszcze długi czas walki z koronawirusem. W naszej fabryce nie powinno zabraknąć ani rąk do pracy, ani stosownych środków bezpieczeństwa, do których należą specjalne kombinezony, maseczki oraz rękawiczki. Można powiedzieć, iż nasza firma jest w pełni przygotowana na serwowanie klientom zdrowej żywności w dobie pandemii. Pragniemy również podkreślić, iż wdrożone w naszej placówce nowe zasady będą obowiązywały również jeszcze po zakończeniu restrykcji ze strony rządu. Mamy bowiem świadomość, jak bardzo ważne jest zdrowie każdego z nas. Z tego powodu pragniemy przygotowywać żywność w pełni bezpieczny sposób, a zachowania nawet najbardziej wymagających środków ostrożności leży w gestii każdego z nas niezależnie od decyzji władz. 

Nie ważne więc"ile jeszcze" i "jak długo" - ważne jest, że nasze fitboxy są i będą zawsze do dyspozycji dla naszych klientów, którym zależy na zdrowym i bezpiecznym odżywianiu się. Codzienne świeże i bezpieczne dostawy prosto pod Wasze drzwi są dla nas priorytetem.